Rizika dopravní zácpy

08. listopadu 2006

Pravděpodobnost pořádné dopravní zácpy roste s obdobím, okolní teplotou a rovněž stále horším aktuálním stavem vozovek.
Proto jsme pro vás připravili několik doporučení jak nepříjemné situaci předejít, jak se v ní chovat a co mít pro jistotu s sebou. Zdaleka největší problémy jsou tradičně na dálnici D1 a zácpa na ní je snad každý den.

Není však nic složitého se ucpanému úseku vyhnout.
Jak? Stačí vytočit telefonní číslo 1220, což je nonstop služba Global Assistance, která mapuje a následně informuje o situaci na hlavní dopravní tepně v České republice. Být informován je i na dalších tazích věc nesmírně důležitá. Kolize vozidel nebo jiná nehoda může ovšem silnici zneprůjezdnit kdykoli a je dobře být na takovou nepříjemnost připraven.

Každý řidič by měl mít v nádrži vždy dostatek paliva,
aby stačilo na popojíždění a postávání v zácpě, která může trvat i několik hodin. Při volnoběhu se spotřeba pohybuje mezi jedním a dvěma litry za hodinu, popojíždění vyžene hodnotu spotřeby na 100 km do dvouciferných čísel i u vozů nízkých kubatur.

V případě, že jste nuceni na delší dobu zastavit, ponechejte před sebou aspoň 4 metry místa,
ať nemusíte vdechovat výfukové plyny z vozu před vámi a zároveň máte možnost manévrování.

Podle nové úpravy zákona je také předepsáno nechat volný jízdní pruh pro vozidla záchranné služby,
na což je rovněž dobré pamatovat. Motor nechte běžet na volnoběh jen tehdy, je-li nutné s klesajícími venkovními teplotami k večeru udržet ve voze dostatečné teplo. Pokud je čekání v koloně časově až hrozivé, doporučují odborníci přinejmenším po každých dvou hodinách z automobilu vylézt a zacvičit si, protáhnout se. Při dlouhém stání v koloně možná také doceníte věc, kterou jste slyšeli už mnohokrát, ale nevěnovali jste jí pozornost. Ve voze byste měli mít pohotovostní láhev s minerálkou nebo jiným nealkoholickým nápojem. Není-li organismus dostatečně „zavlažován“ , rychle stoupá únava a to pro řidiče můžete být na další cestě značně nebezpečné. Lidé, užívající pravidelně nějaké léky, jsou doufejme zvyklí myslet na své zdraví a jistě mají potřebnou dávku svých medikamentů při sobě. Kardiaci nebo cukrovkáři, spoléhající na to, že si je vezmou až na cílovém místě, by na to v dlouhé koloně mohli doplatit i život ohrožujícími komplikacemi. A když po uvolnění několikahodinové zácpy konečně dojedete do cíle? Absolvovali jste mimořádnou zátěž a měli byste tedy vyhledat co nejdříve možnost řádného odpočinku.